login

 

LivsYoga/MINDFUL YOGA

”Yoga är en mjuk träningsform för både kropp och själ, men är dessutom en lära i konsten att leva och utvecklas som person.”
/ Margaretha

handlar om att tända vår inre glöd varje dag. Vi fyller på med ny kraft och ny energi så att vi kan möta vardagen med Balans och Medvetenhet.

Vi använder samma teknik/yogapass som inom kundaliniyoga/medicinsk yoga, med ett aktivt lyssnade till vad kroppen och sinnet mest av allt behöver just i stunden. Vi tränar upp vår förmåga till NÄRVARO.

 

Kort Historik

Ordet yoga är sanskrit och betyder "förening" och syftar på att förena kropp, själ och ande. En terapiform som härstammar från Indien och användes inom hinduismen för mer än 5 000 år sedan.

Yoga var en livsfilosofi där bland annat fysisk träning, andningstekniker, koncentrationsövningar och meditation ingick. Det är framför allt dessa delar som finns kvar i dagens yogaformer. Yoga har varit känd i väst sedan 1800-talet och intresset har under senaste tjugo åren ökat i omfattning. Livsyogan, har sin rötter inom kundaliniyogan (enl Yogi Bhajan) och grundades 1999 av Tomas Frankell.


”Alla, alltifrån den funktionshindrade till den supertränade kan i LivsYogan finna sin utmaning och växa”
/ Tomas Frankell

Redan under 1980-talet introducerade Tomas kundaliniyogan i Sverige och startade 1992 Sveriges första lärarutbildning i kundaliniyoga.

Livsyogan står fri från allt "religiöst", men inkluderar andlighet och visdom från olika traditioner. Vi använder mantras och musik från bland annat hinduism, sikhism, kristendom och buddhism.

Vad innebär det konkret?
Livsyogan erbjuder olika yogapass, som kan ha ett specifikt fokus som t ex stärka immunförsvaret, vitalisera ryggen eller andra delar av kroppen.

Alla yogapass inkluderar kroppsställningar (asanas), andningsövningar (pranayamas), meditationer och mantras (läkande ljud).

Det gemensamma för alla yogapass är att stärka och balansera den fysiska kroppen, våra sinnen samt ge näring till den Gudomliga Kraften inom oss.

Ett yogapass är vanligtvis 60-90 min långt. Passet börjar med intoning och därefter följer rörelser och kroppsställningar i kombination med andning. Efter en längre avspänning på rygg, avslutar vi med meditation och därefter tonar ut oss från passet. 

Vilken effekt har yogan?
Mängder av forskning visar idag på yogans fysiska hälsoeffekter:

  • Ökad stresstålighet
  • Balanserar blodtryck
  • Förbättrar immunförsvar
  • Förbättrar matsmältning
  • Ger starka, smidiga och uthålliga muskler

På en djupare själslig nivå ger yogan:

  • Ökad känsla av Närvaro
  • Lugnare sinne
  • Mer energi
  • Centrering
  • Tydliga gränser

 

Meditation
Enligt yogatraditionen är meditation en form av reningsprocess. Genom olika meditationstekniker renar vi oss från tankar och känslor och tränar oss i att Bara Vara.

Allmänt
Du kommer till ett yogapass för att möta dig själv. Vi jämför oss inte och vi tävlar inte. Du får finnas här  precis som den Du Är i stunden. Självacceptans är yogans absolut viktigaste kvalité. Du tränaar dig i att odla vänligt förhållningssätt till dig själv, där du bevittnar det som sker i dig, utan att värdera något som bra eller dåligt. Du bara Är.

Vi lär oss att skilja mellan uthållighet och prestation. När du tränar uthållighet stödjer du dig själv till skillnad mot prestation då du ofta följer någon annan.

Mindful Yoga/Livsyoga/Kundalini ger insikter och fördjupad medvetenhet om kroppens olika behov och önskningar. Du får ett redskap som kan föra dig in till det Källan inom dig, där du alltid känner dig trygg och vägledd. 

 

Välkommen att höra av dig om du undrar över något.